Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Chorwacja | Brazylia

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony i apelacje

Historia

Winnice Chorwacji leżą w dwóch wyraźnie różniących się regionach. Kontynentalna Hrvatska, obejmująca leżące wzdłuż granicy z Węgrami Slawonie i Krajinę oraz Primorska Hrvatska, położoną wzdłuż wybrzeży Adriatyku, obejmująca półwysep Istria i Dalmację. W części kontynentalnej klimat jest, zbliżony do węgierskiego, umiarkowany, często z uwagi na obecność łańcuchów górskich Alp Dynarskich, wilgotny. Część nadmorska, to łagodny, ciepły klimat śródziemnomorski, z dużą ilością dni słonecznych.

Żadne wino nie powinno być spożywane natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej, pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki

Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).