Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dawniej | Obecnie

Polskie wina - czas teraźniejszy

Winiarstwo w Polsce ma długą, tysiącletnią bez mała tradycję. Piszę o nich obok w rozdziale Wina w dawnej Polsce. Pora jednak przyjrzeć się polskiej winiarskiej współczesności. Od pewnego czasu wino staje się modne. Wino się pija, wzrost spożycia nie jest wprawdzie tak spektakularny jak w przypadku piwa, ale jednak systematyczny. O winie się mówi, wreszcie po raz pierwszy od lat kilkudziesięciu wino się robi. Polskie wina. Jeszcze niedawno brzmiało to jak żart i to z tych nienajlepszych. Tymczasem coraz częściej pojawiają się w Polsce winnice, w których hobbiści i pasjonaci wytwarzać zaczynają coraz lepsze wina. Nie mogą ich wprawdzie, póki co, sprzedawać, co samo w sobie, może śmieszyć, zwłaszcza jeśli porówna się ich wyroby z tym co legalnie okupuje najniższe supermarketowe półki, ale sam fakt, że ktoś już w Polsce porządne wina robi napawa optymizmem. Zwłaszcza, że rozsądek powoli zwycięża i nowa ustawa winiarska, pozwoli zapewne już niedługo cieszyć się polskim winem, zaś niewielkie gospodarstwa winiarskie mogą stać się trwałym elementem pejzażu, południowej zwłaszcza, Polski. Nie jest to żadna herezja. Wszak w średniowieczu winnice występowały u nas powszechnie, nie tylko na południu. Stare kroniki piszą o produkcji wina w Grudziądzu i Toruniu, zaś nie tak dawno, bo kilkadziesiąt ledwie lat temu zniszczono ostatnie winnice w zielonogórskim. Czy więc można u nas robić wino? Okazuje się, że można, czego najlepszym dowodem jest rozwijająca się od kilkunastu lat winnica Golesz, pod Jasłem. Jej właściciel Roman Myśliwiec, z uporem i konsekwencją udowadnia, że w polskich warunkach można zrobić przyzwoite wino. Przez kilkanaście lat udało mu się wyselekcjonować najlepiej dostosowane do lokalnych warunków klimatycznych i glebowych odmiany, jest również autorem podstawowych książek o produkcji wina i odmianach winorośli, zaś wytwarzane przez niego wina uzyskały bardzo pozytywną opinię wielu wybitnych znawców. W ciągu ostatnich dwóch lat miałem okazję próbować kilkakrotnie win z winnicy Golesz, i potwierdzić mogę systematyczny wzrost jakości. Trzeba jednak dodać dwie uwagi.Po pierwsze zdecydowanie lepiej wypadają wina białe, zwłaszcza te z odmian seyval i jutrzenka. Czerwone wino ze szczepu rondo jest wyraźnie słabsze, nie podzielam tu zachwytów Marka Bieńczyka, i wymaga z pewnością dopracowania. Moim zdaniem, choć niezręcznie mi pouczać mistrza, znacznie bardziej obiecujące w naszych warunkach mogą okazać się szczepy regent i St-Laurent. Po drugie, po nieudanych próbach z winoroślą właściwą, Roman Myśliwiec skupił się głównie na pracy z odmianami będącymi tak zwanymi mieszańcami, czyli krzyżówkami winorośli właściwej z innymi jej gatunkami, głównie amerykańskimi, takimi jak vitis riparia i vitis rupestri, bądź azjatyckimi jak vitis amurensis. Wina wyrabiane z mieszańców, choć w przypadku winnicy Golesz bardzo porządne, lepsze od większości byle jakich produktów z supermarketów, nie mogą być w rozumieniu prawa unijnego traktowane jak wino i nazywane winem. W Wielkiej Brytanii na przykład wyroby takie określa się jako English Wine. Może podobnie będzie w Polsce. Jest o co walczyć. Najważniejsze jednak, że nasze raczkujące winiarstwo nie tylko Myśliwcem stoi. Naśladowców przybywa, a niektórzy już dościgają mistrza. Choć kolejne wyroby z winnicy Golesz z pewnością zasługują na uznanie, to prawdziwe rewelacje znaleźć można także »



<<< [1] 2 >>>

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).